BLACK AEROPLANE QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : FIRST FLIGHT

CHAPTER 1. BLACK AEROPLANE QUESTION ANSWERS

Important Links:

Class 10 Subjects list
Class 10 English book wise Chapter list
English Black Aeroplane Summary
English Black Aeroplane meanings

BLACK AEROPLANE QUESTION ANSWERS

 

 

 

 

BLACK AEROPLANE QUESTION ANSWERS (CHAPTER END)

THINKING ABOUT THE TEXT

Q1. “I’ll take the risk.” What is the risk? Why does the narrator take it?

Answer: The risk was to fly through the black storm clouds. The narrator took the risk because his home was beckoning him. He was dreaming of a holiday and looking forward to be with his family. He also wanted to get in time to enjoy a good English breakfast.

Q2. Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.

Answer: As he flew into the storm, everything went black. It was impossible to see anything outside the plane. It jumped and twisted in the air. When he looked at his compass, he saw that it was turning round and round. It was dead. Along with it, the other instruments, including the radio, were also dead. Suddenly, he saw another aeroplane. Its pilot waved at him, asking him to follow. He was glad to find a helper. He was using his last fuel tank and there was only enough fuel to fly five or ten minutes. Then, the other pilot started to go down and he followed. He suddenly came out of the clouds and saw the runway, on which he then landed his plane safely.

Q3. Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…”?

Answer: After landing, the narrator was not sorry to walk away from the old Dakota because he had a horrific and scary experience flying that plane. He was happy that he had landed the plane safely. That is why he was not sorry to walk away. Instead, he wanted to know where he was and who the other pilot was.

Q4. What made the woman in the control centre look at the narrator strangely?

Answer: The narrator had asked the woman in the control centre about the identity of the other pilot. She looked at him strangely as there was no other plane in the storm. She told him that no other plane was flying that night. His was the only plane she could see on the radar.

Q5. Who do you think helped the narrator to reach safely? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.

Answer: Probably, it was the narrator’s own self that helped him through the storm. There was no other plane in the storm as the woman at the control centre could see only his plane on the radar. Also, no other plane was flying that night. In his fear, he might have been hallucinating. He was a good pilot, and it might have been his own self that came to his help.

 

 

 

 

THINKING ABOUT THE LANGUAGE

 I. Study the sentences given below.
(a) They looked like black mountains.
(b) Inside the clouds, everything was suddenly black.
(c) In the black clouds near me, I saw another aeroplane.
(d) The strange black aeroplane was there.
The word ‘black’ in sentences (a) and (c) refers to the very darkest colour. But in (b) and (d) (here) it means without light/with no light. ‘Black’ has a variety of meanings in different contexts. For example:
(a) ‘I prefer black tea’ means ‘I prefer tea without milk’.
(b) ‘With increasing pollution the future of the world is black’ means
‘With increasing pollution the future of the world is very depressing/without hope’.
Now, try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right.
Q1. Go and have a bath; your hands and face are absolutely black.
Answer: The meaning of ‘black’ in this sentence is that the face and hands are dark with dust and heat.
Q2. The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green.
Answer: Here, ‘black’ refers to an angry look.
Q3. The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity.
Answer: Here, ‘blackest’ refers to the darkest and cruelest crime against humanity.
Q4. Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy.
Answer: Here, ‘black’ refers to dark and gloomy comedy.
Q5. Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black.
Answer: The meaning of ‘black’ in this sentence is that the shopkeepers sell the described goods ‘at a higher price’.
Q6. Villagers had beaten the criminal black and blue.
Answer: Here, ‘black’ means that the criminal suffered excessive beating at the hands of the villagers.
 

 

 

 

 

Important Links:

Class 10 Subjects list
Class 10 English book wise Chapter list
English Black Aeroplane Summary
English Black Aeroplane meanings

Incoming Traffic:

Black Aeroplane Question Answers, cbse english class 10 first flight Black Aeroplane Question Answers, Ncert class 10 english Black Aeroplane Question Answers notes, ncert class 10 english  Black Aeroplane Question Answers solutions, ncert class 10 subjects, ncert class 10 english  sample question papers, ncert class 10 english  guide, Ncert class 10 notes, ncert class 10 solutions, ncert class 10 subjects, ncert class 10 Black Aeroplane Question Answers sample question papers, ncert class 10 Black Aeroplane Question Answers guide, class 10 in text solution, ncert class 10 maths chapter end exercise, ncert class 10 maths, class 10 physics, class 10 chemistry, class 10 biology, class 10 science, class 10 hindi, class 10 english, class 10 english grammar, class 10 help, class 10 questions, class 10 books,  class 10 answers, class 10 history, class 10 civics, class 10 geography, ncert class 10 economics, class 10 english Black Aeroplane Question Answers, class 10, class 10 mathematics, class 10 syllabus Black Aeroplane Question Answers.two stories about flying question answers. two stories about flying black aeroplane question answers.

Comments

Loading Facebook Comments ...