CHAPTER 7 NEW QUESTIONS AND IDEAS QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK :  social science (history)

CHAPTER 7 NEW QUESTIONS AND IDEAS QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 6 Subjects list

CLASS 6 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 6 social science book wise ALL Chapter list

NEW QUESTIONS AND IDEAS NOTES

 

 

 

 

 

Q1: Describe the ways in which the Buddha tried to spread his message to the people.

Answer: Buddha followed two methods to spread his message to a wider section of people. He used prakrit to spread his message. Since prakrit was the language of the common people hence it helped in making a better connect with the masses. Buddha also encouraged people to think proactively, instead of blindly following him. This helped people to understand everything in a better way.

 

Q2: Write whether true or false:

Answer  1. The Buddha encouraged animal sacrifices.

Answer: False

2. Sarnath is important because it was the place where the Buddha taught for the first time.

Answer:True

3. The Buddha taught that karma has no effect on our lives.

Answer:False

4. The Buddha attained enlightenment at Bodh Gaya.

Answer:True

5. Upanishadic thinkers believed that the atman and brahman were ultimately one.

Answer:True

 

Q3: What were the questions that Upanishadic thinkers wanted to answer?

Answer: The Upanishadic thinkers wanted to answer the following questions:

  • What is the true meaning of life.
  • What happens in the afterlife.

 

Q4: What were the main teachings of the Mahavira?

Answer: Following are the main teachings of the Mahavira:

People, who wish to know the truth, must leave their home.
The truth seeker must follow the rules of ahimsa. The rule of ahimsa means not hurting or killing any living being. Life is dear to all living beings.

 

Q5: Why do you think Anagha’s mother wanted her to know the story of the Buddha?

Answer: Anagha was going on a trip to Varanasi. The place where Buddha gave his first sermon is near Varanasi. Anagha’s mother wanted her to know the story of Buddha so that Anagha could take some lessons from the life and messages of Buddha. We know that Buddha was a great thinker. His teachings are still important and relevant for us.

 

Q6: Do you think it would have been easy for slaves to join the sangha? Give reasons for your answer.

Answer: It must have been very difficult for slaves to join the sangha. According to the rules; a slave needed to take permission from his/her master for joining the sangha. But a slave was never in a position to assert his right. He was always at the mercy of his master. Slaves were not even treated as human beings. It must have been almost impossible for slave to get the permission from his master.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 6 Subjects list

CLASS 6 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 6 social science book wise ALL Chapter list

NEW QUESTIONS AND IDEAS NOTES

INCOMMING TRAFFIC

NEW QUESTIONS AND IDEAS QUESTION ANSWERS, cbse social science history   CLASS 6  NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 6 social science history   NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 6 social science history NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 6 subjects, ncert CLASS 6 social science history   sample question papers, ncert CLASS 6 social science history   guide, Ncert CLASS 6 notes, ncert CLASS 6 solutions, ncert CLASS 6 subjects, ncert CLASS 6 NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 6 NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 6 in text solution, ncert CLASS 6 maths chapter end exercise, ncert CLASS 6 maths, CLASS 6 , CLASS 6 chemistry, CLASS 6 , CLASS 6 , CLASS 6 hindi, CLASS 6 social science history  , CLASS 6 social science history   grammar, CLASS 6 help, CLASS 6 questions, CLASS 6 books,  CLASS 6 answers, CLASS 6  , CLASS 6 , CLASS 6  , ncert CLASS 6  , CLASS 6 social science history  NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS, CLASS 6 , CLASS 6 mathematics, CLASS 6 syllabus NEW QUESTIONS AND IDEAS  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...