CHAPTER 2 NUTRITION IN ANIMALS QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SCIENCE

CHAPTER 2 NUTRITION IN ANIMALS QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

NUTRITION IN ANIMALS NOTES

 

 

 

 

Q1: Fill in the blanks:
(a) The main steps of nutrition in humans are __________, __________, ___________, __________ and __________
(b) The largest gland in the human body is __________.
(c) The stomach releases hydrochloric acid and ________ juices which act on food.
(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called __________.
(e) Amoeba digests its food in the __________.

Answer: (a) The main steps of nutrition in humans are ingestion, digestion, absorption, assimilation andegestion.
(b) The largest gland in the human body is liver.
(c) The stomach releases hydrochloric acid and digestive juices which act on food.
(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like outgrowths called villi.
(e) Amoeba digests its food in the food vacuole.

 

Q2: Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)
(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T/F)
(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T/F)
(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T/F)

Answer: (a) Digestion of starch starts in the stomach. (F)
(b) The tongue helps in mixing food with saliva. (T)
(c) The gall bladder temporarily stores bile. (T)
(d) The ruminants bring back swallowed grass into their mouth and chew it for some time. (T)

 

Q3: Tick ( ) mark the correct answer in each of the following:
(a) Fat is completely digested in the
(i) stomach
(ii) mouth
(iii) small intestine
(iv) large intestine
(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the
(i) stomach
(ii) food pipe
(iii) small intestine
(iv) large intestine

Answer: (a) Fat is completely digested in the
(i) stomach
(ii) mouth
(iii) small intestine √
(iv) large intestine
(b) Water from the undigested food is absorbed mainly in the
(i) stomach
(ii) food pipe
(iii) small intestine
(iv) large intestine √

 

Q4: Match the items of Column I with those given in Column II:

Column I Column II
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Fatty acids and glycerol
Proteins Sugar
Fats Amino acids

Answer:

Column I Column II
Food components Product(s) of digestion
Carbohydrates Sugar
Proteins Amino acids
Fats Fatty acids and glycerol

 

Q5: What are villi? What is their location and function?

Answer: Villi are tiny finger-like projections originating from the walls of the small intestine. They increase the surface area for absorption of the digested food. The blood vessels present inside the villi can absorb the nutrients from the digested food.
NCERT Solutions for Class 7th Science Chapter 2 - Nutrition in Animals
Structure of a villus

 

Q6: Where is the bile produced? Which component of the food does it help to digest?

Answer: Liversecretes the bile juice which is stored in the gall bladder. Bile plays an important role in the digestion of fats.

 

Q7: Name the type of carbohydrate that can be digested by ruminants but not by humans. Give the reason also.

Answer: Cellulose is a type of carbohydrate that can be digested by ruminants and not by humans. Ruminants have a large sac-like structure between small and large intestine where the food containing cellulose is digested by the action of certain bacteria. On the other hand, humans cannot digest cellulose, as the cellulose digesting enzymes are absent in them.

 

Q8: Why do we get instant energy from glucose?
Answer: Glucose is a simple sugar. Carbohydrates, when consumed, have to be digested into glucose. As glucose can be easily absorbed in blood, it provides energy to the body. Hence, when glucose is directly taken, it does not have to be digested and thus acts as an instant source of energy.

 

Q9: Which part of the digestive canal is involved in:
(i) absorption of food ____.
(ii) chewing of food ____.
(iii) killing of bacteria ____.
(iv) complete digestion of food ____.
(v) formation of faeces ____.

Answer: (i) absorption of food small intestine
(ii) chewing of food buccal cavity
(iii) killing of bacteria stomach
(iv) complete digestion of food small intestine
(v) formation of faeces large intestine

 

Q10: Write one similarity and one difference between the nutrition in Amoeba and human beings.

Answer: Similarity between nutrition in Amoeba and human beings:
Both Amoeba and humans require energy for the growth and maintenance of their bodies. This energy is derived from the food that they eat. The food that they consume is always in a complex form and is therefore broken down into simpler forms by the process of digestion. Hence, both these organisms are heterotrophs.
Differences between nutrition in Amoeba and human beings:

Digestion in Humans Digestion in Amoeba
(i) Humans have a mouth and a complex digestive system. (i) Mouth and digestive system are absent in Amoeba.
(ii) Digestive juices are secreted in the buccal cavity, stomach, and small intestine. (ii) Digestive juices are secreted in the food vacuole.
(iii) Digestion of carbohydrates, proteins, and fats starts in separate regions. (iii) All the food components are digested in the food vacuole.

 

Q11: Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column I Column II
(a) Salivary gland (i) Bile juice secretion
(b) Stomach (ii) Storage of undigested food
(c) Liver (iii) Saliva secretion
(d) Rectum (iv) Acid release
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f) Large intestine (vi) Absorption of water
(vii)  Release of faeces

Answer:

Column I Column II
(a) Salivary gland (iii) Saliva secretion
(b) Stomach (iv) Acid release
(c) Liver (i) Bile juice secretion
(d) Rectum (ii) Storage of undigested food
(e) Small intestine (v) Digestion is completed
(f) Large intestine (vi) Absorption of water

 

Q12: Label the following figure of the digestive system.
NCERT Solutions for Class 7th Science Chapter 2 - Nutrition in Animals
A part of human digestive system
Answer:
NCERT Solutions for Class 7th Science Chapter 2 - Nutrition in Animals

Q13: Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

Answer: No.Humans cannot survive only on raw, leafy vegetables, or grass. It is because the grass is rich in cellulose, which is a type of carbohydrate that humans are not able to digest due to the absence of cellulose-digesting enzymes.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

NUTRITION IN ANIMALS NOTES

INCOMMING TRAFFIC

NUTRITION IN ANIMALS QUESTION ANSWERS, cbse science   CLASS 7  NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 science   NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 science NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 science   sample question papers, ncert CLASS 7 science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 science  , CLASS 7 science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 science  NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus NUTRITION IN ANIMALS  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...