CHAPTER 10 EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SOCIAL SCIENCE

CHAPTER 10 EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS NOTES

 

 

 

 

Q1: Subadar a revenue farmer Faujdar a high noble Ijaradar provincial governor Misl Maratha peasant warriors Chauth a Mughal military commander Kunbis a band of Sikh warriors Umara tax levied by the Marathas

Answer: Subadar Provincial governor Faujdar A Mughal military commander Ijaradar A revenue farmer Misl A band of Sikh warriors Chauth Tax levied by the Mrathas Kunbis Maratha peasant warrior Umara A high noble

 

Q2: Fill in the blanks:
(a) Aurangzeb fought a protracted war in the ____________.
(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal _____________.
(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in _______________.
(d) The founder of the Awadh state was ___________.

Answer: (a) Aurangzeb fought a protracted war in the deccan.
(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal administration.
(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in 1724.
(d) The founder of the Awadh state was Burhan-ul-Mulk Sa’adat Khan.

 

Q3: State whether true or false:
(a) Nadir Shah invaded Bengal.
(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler of Indore.
(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.
(d) Poona became the capital of the Marathas in the eighteenth century.

Answer: (a) False
(b) False
(c) True
(d) True

 

Q4: What were the offices held by Sa’adat Khan?

Answer: The offices held by Sa’adat Khan included subadari, diwani and faujdari.

 

Q5: Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?

Answer: The Nawabs of Awadh and Bengal tried to do away with the jagirdari system because they wanted ot put a curb on cheating as well as the Mughal influence in their kingdoms.

 

Q6: How were the Sikhs organized in the eighteenth century?

Answer: In the eighteenth century, the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas, and later misls. Their combined forces were known as the grand army (dal khalsa).

 

Q7: Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?

Answer: The Marathas wanted to expand beyond the Deccan to receive tribute and control trade and agriculture.

 

Q 8: What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?

Answer: To strengthen his position Asaf Jah brought skilled soldiers and administrators from northern India. He also appointed mansabdars and granted jagirs.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS NOTES

INCOMMING TRAFFIC

EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS QUESTION ANSWERS, cbse social science   CLASS 7  EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 social science   EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 social science EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 social science   sample question papers, ncert CLASS 7 social science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 social science  , CLASS 7 social science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 social science  EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus EIGHTEENTH – CENTURY POLITICAL FORMATIONS  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...