CHAPTER 3 FIBRE TO FABRIC QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SCIENCE

CHAPTER 3 FIBRE TO FABRIC QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

FIBRE TO FABRIC NOTES

 

 

 

 

Q1: You must be familiar with the following nursery rhymes:
(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’
(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’
Answer the following:
(a) Which parts of the black sheep have wool?
(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Answer: (a) Wool is obtained from the hairy fibres (hair) of the sheep.
(b) White fleece of the lamb refers to the white coloured hair of the lamb.

 

Q2: The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.
(i) a (ii) b (iii) both a and b (iv) neither a nor b

Answer: (iii) both a and b

 

Q3: Which of the following does not yield wool?
(i) Yak (ii) Camel (iii) Goat (iv) Woolly dog

Answer: (iv)Woolly dog

 

Q4: What is meant by the following terms?
(i) Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture

Answer: (i) Rearing: Rearing means helping someone to grow up.
(ii) Shearing: It is the process of removal of fleece along with a thin layer of skin from the body of sheep.
(ii) Sericulture: Sericulture refers to the rearing of silkworms to obtain silk.

 

Q5: Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them.
Shearing, __________, sorting, __________, __________, __________

Answer: Shearing, scouring, sorting, picking of burrs, dying of fibres, making of yarn

 

Q6: Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Answer: The two stages in the life history of silk moth directly related to silk production are

 

Q7: Out of the following, which are the two terms related to silk production? Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture
Hints: (i) Silk production involves cultivation of mulberry leaves and rearing silkworms.
(ii) Scientific name of mulberry is Morus alba.

Answer: Sericulture and moriculture

 

Q 8: Match the words of Column I with those given in Column II:

Column I Column II
(i) Scouring (a) Yields silk fibres
(ii) Mulberry leaves (b) Wool yielding animal
(iii) Yak (c) Food of silk worm
(iv) Cocoon (d) Reeling
  (e) Cleaning sheared skin

Answer:

Column I Column II
(i) Scouring (e) Cleaning sheared skin
(ii) Mulberry leaves (c) Food of silk worm
(iii) Yak (b) Wool yielding animal
(iv) Cocoon (a) Yields silk fibres

 

Q9: Given below is a crossword puzzle based on this lesson. Use hints to fill in the blank spaces with letters that complete the words.
Down Across
(D) 1: Thorough washing (A) 1: Keeps warm
2: Animal fibre 2: Its leaves are eaten by silkworms
3: Long thread like structure 3: Hatches from egg of moth

Answer:

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

FIBRE TO FABRIC NOTES

INCOMMING TRAFFIC

FIBRE TO FABRIC QUESTION ANSWERS, cbse science   CLASS 7  FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 science   FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 science FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 science   sample question papers, ncert CLASS 7 science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 science  , CLASS 7 science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 science  FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus FIBRE TO FABRIC  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...