CHAPTER 4 HEAT QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SCIENCE

CHAPTER 4 HEAT QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

HEAT NOTES

 

 

 

 

Q1: State similarities and differences between the laboratory thermometer and the clinical thermometer.

Answer: Similarities:
(i) Both clinical and laboratory thermometers have long, narrow, uniform glass tubes.
(ii) The bulbs of both the thermometers have mercury in them.
Differences:
(i) The temperature range of clinical thermometers is from 35°C to 42°C while that of laboratory thermometer is from −10°C to 110°C.
(ii) Clinical thermometer is used to measure the temperature of a human body.
However, laboratory thermometer cannot be used to measure the temperature of a human body.
(iii) The least count of both the thermometers differs.
(iv) Unlike clinical thermometer that can be tilted, laboratory thermometer is kept upright while reading the temperature values.

 

Question 2: Give two examples each of conductors and insulators of heat.

Answer: Two examples of conductors of heat are:
(i) Aluminium
(ii) Iron
Two examples of insulators of heat are:
(i) Wood
(ii) Plastic

 

Q3: Fill in the blanks:
(a) The hotness of an object is determined by its _____.
(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a _____ thermometer.
(c) Temperature is measured in degree _____.
(d) No medium is required for transfer of heat by the process of _____.
(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process of _____.
(f) Clothes of ____ colours absorb heat better than clothes of light colours.

Answer: (a) The hotness of an object is determined by its temperature.
(b) Temperature of boiling water cannot be measured by a clinical thermometer.
(c) Temperature is measured in degree Celsius.
(d) No medium is required for transfer of heat by the process of radiation.
(e) A cold steel spoon is dipped in a cup of hot milk. It transfers heat to its other end by the process ofconduction.
(f) Clothes of dark colours absorb heat better than clothes of light colours.

 

Q4: Match the following:

(i) Land breeze blows during (a) summer
(ii) Sea breeze blows during (b) winter
(iii) Dark coloured clothes are preferred during (c) day
(iv) Light coloured clothes are preferred during (d) night

Answer:

(i) Land breeze blows during (d) night
(ii) Sea breeze blows during (c) day
(iii) Dark coloured clothes are preferred during (b) winter
(iv) Light coloured clothes are preferred during (a) summer

 

Q5: Discuss why wearing more layers of clothing during winters keeps us warmer than wearing just one thick piece of clothing.

Answer: During winters, we prefer wearing more layers of clothing than just one thick piece of clothing because air gets trapped in between the various clothing layers. Being a poor conductor of heat, air prevents heat loss from our body. Hence, layers of clothing keep us warmer than a single layer.

 

Question 6: Look at Figure. Mark where the heat is being transferred by conduction, by convection and by radiation.
NCERT Solutions for Class 7th Science Chapter 4 - Heat
Answer: (i) Transfer of heat from burner to pan is by radiation.
(ii) Transfer of heat from pan to water is by conduction.
(iii) Transfer of heat within water is by convection.

 

Q7: In places of hot climate it is advised that the outer walls of houses be painted white. Explain.

Answer: In places of hot climate, it is advised to paint the outer walls of houses as white because a light colour such as white reflects back most of the heat that falls on it. Hence, a light colour tends to keep the house cool.

 

Q8: One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be
(a) 80°C (b) more than 50°C but less than 80°C
(c) 20°C (d) between 30°C and 50°C

Answer: (d)
The temperature of the mixture will be between 30°C and 50°C.

 

Q9: An iron ball at 40°C is dropped in a mug containing water at 40°C.
The heat will
(a) flow from iron ball to water.
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.
(c) flow from water to iron ball.
(d) increase the temperature of both.

Answer: (b)
The heat will not flow from iron ball to water or from water to iron ball as both the substances have same temperature.

 

Q10: A wooden spoon is dipped in a cup of ice cream. Its other end
(a) becomes cold by the process of conduction.
(b) becomes cold by the process of convection.
(c) becomes cold by the process of radiation.
(d) does not become cold.

Answer: (d)
Its other end does not become cold as wood is a bad conductor of heat.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 science book wise ALL Chapter list

HEAT NOTES

INCOMMING TRAFFIC

HEAT QUESTION ANSWERS, cbse science   CLASS 7  HEAT  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 science   HEAT  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 science HEAT  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 science   sample question papers, ncert CLASS 7 science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 HEAT  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 HEAT  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 science  , CLASS 7 science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 science  HEAT  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus HEAT  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...