CHAPTER 2 NEW KINGS AND KINGDOMS QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SOCIAL SCIENCE

CHAPTER 2 NEW KINGS AND KINGDOMS QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

NEW KINGS AND KINGDOMS NOTES

 

 

 

 

Q1: Match the following:

Gurjara-Pratiharas Western Deccan
Rashtrakutas Bengal
Palas Gujarat and Rajasthan
Cholas Tamil Nadu

Answer:

Gurjara-Pratiharas Gujarat and Rajasthan
Rashtrakutas Western Deccan
Palas Bengal
Cholas Tamil Nadu

 

Q2:Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?

Answer: The parties involved in the “tripartite struggle” were the Gurjara-Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.

 

Q3: What were the qualifications necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola empire?

Answer:  To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following qualifications were necessary − The member had to be a revenue-paying landowner. He had to possess his own home. He had to be between the age of 30 -70 years. He had to have knowledge of the Vedas. He should have been honest and well versed in administrative matters.

 

Q4:  What were the two major cities under the control of the Chahamanas?

Answer: Two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.

 

Q5: How did the Rashtrakutas become powerful?

Answer: Rashtrakutas were initially subordinate to the Chalukyas of Karnataka. In the mideighteenth century, Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and established his right to rule by performminging the hiranya-garbha ritual.

 

Q6: What did the new dynasties do to gain acceptance?

Answer: To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for themselves.

Q7: What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?

Answer: The irrigation works developed in the Tamil region were − wells, tanks to collect rainwater and river channels.

 

Q 8: What were the activities associated with Chola temples?
Answer: A Chola temple was not only a place of worship but also the hub of economic, social and cultural life. Thus apart from the priests we find a number of people, who engaged in various activities, were associated with a Chola temple. They were − garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, crafts people etc.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

NEW KINGS AND KINGDOMS NOTES

INCOMMING TRAFFIC

NEW KINGS AND KINGDOMS QUESTION ANSWERS, cbse social science   CLASS 7  NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 social science   NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 social science NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 social science   sample question papers, ncert CLASS 7 social science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 social science  , CLASS 7 social science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 social science  NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus NEW KINGS AND KINGDOMS  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...