CHAPTER 9 THE MAKING OF REGIONAL CULTURES QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SOCIAL SCIENCE

CHAPTER 9 THE MAKING OF REGIONAL CULTURES QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

THE MAKING OF REGIONAL CULTURES NOTES

 

 

 

 

Q1: Match the following:

Anantavarman Kerala
Jagannatha Bengal
Mahodayapuram Orissa
Lilatilakam Kangra
Mangalakavya Puri
Miniature Kerala

Answer:

Anantavarman Orissa
Jagannatha Puri
Mahodayapuram Kerala
Lilatilakam Kerala
Mangalakavya Bengal
Miniature Kangra

 

Q2: What is Manipravalam? Name a book written in that language.

Answer: Manipravalam was a language consisting of Sanskrit and the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.

 

Q3: Who were the major patrons of Kathak?

Answer: Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.

 

Q 4: What are the important architectural features of the temples of Bengal?

Answer: Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).

 

Q5: Why did minstrels proclaim the achievements of heores?

Answer: Minstrels proclaimed the achievements of the heroes to preserve their memory and inspire others to follow their example.

 

Q6: Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?

Answer: We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.

 

Q7: Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?

Answer: Conquers tried to gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was a center of authority in social and political matters.

 

Q8: Why were temples built in Bengal?

Answer: Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

THE MAKING OF REGIONAL CULTURES NOTES

INCOMMING TRAFFIC

THE MAKING OF REGIONAL CULTURES QUESTION ANSWERS, cbse social science   CLASS 7  THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 social science   THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 social science THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 social science   sample question papers, ncert CLASS 7 social science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 social science  , CLASS 7 social science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 social science  THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus THE MAKING OF REGIONAL CULTURES  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...