CHAPTER 7 TRIBES NOMADS AND SETTLED QUESTION ANSWERS


 

 

 

 

BOOK : SOCIAL SCIENCE

CHAPTER 7 TRIBES NOMADS AND SETTLED QUESTION ANSWERS

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

TRIBES NOMADS AND SETTLED NOTES

 

 

 

 

Q1:Match the following:

garh khel
tanda chaurasi
labourer caravan
clan Garha Katanga
Sib Singh Ahom state
Durgawati paik

Answer:

garh chaurasi
tanda caravan
labourer paik
clan Khel
Sib Singh Ahom state
Durgawati Garha Katanga

 

Q2: Fill in the blanks:
(a) The new castes emerging within varnas were called ____________.
(b) ____________ were historical works written by the Ahoms.
(c) The ______________ mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.
(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to __________ and ___________.

Answer: (a) The new castes emerging with in varnas were called jatis.
(b) Buranjis were historical works written by the Ahoms.
(c) The Akbar Nama mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.
(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to poets and scholars.

 

Q3: State whether true or false:
(a) Tribal societies had rich oral traditions.
(b) There were no tribal communities in the north-western part of the subcontinent.
(c) The chaurasi in Gond states contained several cities.
(d) The Bhils lived in the north-eastern part of the subcontinent.

Answer: (a) True
(b) False
(c) False
(d) False

 

Q4: What kinds of exchanges took place between nomadic pastoralists and settled agriculturists?

Answer: Nomadic pastoralists exchanged wool, ghee, etc. with settled agriculturalists for grain, cloth, utensils and other products.

 

Q5: How was the administration of the Ahom state organized?

Answer: Ahom society was divided into clans called khels. A khel controlled several villages. All adult males served in the army during war. People from heavily populated areas were shifted to less populated places. Peasants were assigned land by the village community.

 

Q6: What changes took place in varna-based society?

Answer: Within the varna-based society, smaller castes called jatis emerged. Jatis, rather than varna, became the basis for organizing society.

 

Q7: How did tribal societies change after being organized into a state?

Answer: After being organized into a state, tribal societies gradually got divided into unequal social classes. The leading families joined the ruling class, while the others joined the lower jatis.

 

Q8: Were the Banjaras important for the economy?
Answer: The banjaras were very important for the economy. They helped traders by working as carriers. At the same time they carried on their own trade and also transported food grains for the Mughal army during their campaigns.

 

Q9: In what ways was the history of the Gonds different from that of the Ahoms? Were there any similarities?

Answer: The histories of Ahoms and Gonds were different in that while the Gonds were completely annexed by the Mughals, the Ahoms managed to reclaim their independence soon after their annexation. They were similar in the fact that both had risen from being small tribal communities to becoming powerful tribal states that modeled themselves on other centralized kingdoms.

 

 

 

 

Important Links:

CLASS 7 Subjects list

CLASS 7 BOOKS DOWNLOAD

CLASS 7 social science book wise ALL Chapter list

TRIBES NOMADS AND SETTLED NOTES

INCOMMING TRAFFIC

TRIBES NOMADS AND SETTLED QUESTION ANSWERS, cbse social science   CLASS 7  TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS, Ncert CLASS 7 social science   TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS notes, ncert CLASS 7 social science TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 social science   sample question papers, ncert CLASS 7 social science   guide, Ncert CLASS 7 notes, ncert CLASS 7 solutions, ncert CLASS 7 subjects, ncert CLASS 7 TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS sample question papers, ncert CLASS 7 TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS guide, CLASS 7 in text solution, ncert CLASS 7 maths chapter end exercise, ncert CLASS 7 maths, CLASS 7 , CLASS 7 chemistry, CLASS 7 , CLASS 7 , CLASS 7 hindi, CLASS 7 social science  , CLASS 7 social science   grammar, CLASS 7 help, CLASS 7 questions, CLASS 7 books,  CLASS 7 answers, CLASS 7  , CLASS 7 , CLASS 7  , ncert CLASS 7  , CLASS 7 social science  TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS, CLASS 7 , CLASS 7 mathematics, CLASS 7 syllabus TRIBES NOMADS AND SETTLED  QUESTION ANSWERS.

Comments

Loading Facebook Comments ...